BACK TO SCHOOL: Tipy jak se učit

/
1 Comments

Zdravím!
Přicházím s prvním článkem do serie Back to school. Sice není srpen nebo září, ale chtěla jsem to nějak jasně nazvat:) 

Všeobecné tipy
1. První zcela nejdůležitější, obecně známý, ale přesto příliš nevyužívaný tip je, učte se KAŽDÝ DEN. Pod pojmem učit ale nemyslím biflování všeho nazpaměť, to ani náhodou. Bohatě postačí, když si přečtete zápisky ze školy, můžete si je třeba podtrhat a případně se doma podívat na něco, co jste ve škole nepochopili. Vím, že je to otrava a kolikrát se člověku vážně nechce, ale tohle skutečně dělá obrovský rozdíl a velmi to zjednodušuje učení na testy.
2. Taky je fajn přečíst si poznámky k předmětům, které budou druhý den. Tenhle bod je neméně důležitý, ale to jestli si je přečtete doma nebo až ten den na cestě do školy či o přestávce,  je už celkem jedno. Samozřejmě, čím víckrát si to uděláte, tím líp.

3. Když už jste se do té školy pracně doplazili, tak se snažte, aby to za to stálo. To znamená, buďte duchem přítomni v hodinách, veďte si vlastní, pokud možno čitelné poznámky, případně se ptejte, když něčemu nerozumíte. 
"Ten kdo se zeptá, bude blbcem na 5 minut. Ten kdo se nezeptá, zůstane blbcem na celý život."
4. Dělejte domácí úkoly. Nevymlouvejte se a prostě je dělejte. Výborně se z nich připravíte na testy a navíc ukážete profesorovi, že vám jeho předmět není úplně putna a snažíte se. (To jestli to je, nebo není pravda, je už druhá věc.) Pokud profesor úkoly kontroluje, najděte si pár minut o přestávce a výsledky prodiskutujte se spolužáky.

5. Především na učení jazyků jsou skvělé "flashcards". Prostě si uděláte kartičky, kde bude na jedné straně slovo česky a na druhé cizím jazykem. Tyhlety kartičky si můžete vzít všude s sebou a číst si je, pokud nebude mít co dělat.
6. Pokud víte, že budete psát ten a ten den test, nenechávejte si učení na poslední chvíli! Bylo by ideální být na 90% připravený už den předem, z toho důvodu abyste se mohli zeptat spolužáků, případně profesora na něco co vám není jasné. I kdyby se vám to ale nepovedlo, i 20% je lepší než nic.

7. Jestliže máte psát test s profesorem, který nepíše zápis na tabuli, ale pouze ho diktuje, sežeňte si výpisky alespoň od jednoho dalšího spolužáka a srovnejte je s těmi svými. Je velice pravděpodobné, že jste na něco zapomněli nebo si to zapsali špatně.
8. Snažte se co nejmíň chybět. Některé věci se třeba nazapisovali do sešitu, ale mluvilo se o nich 15 minut v hodině. A vy budete vědět co? Nic.

9. Když se učíte, nešroťte se věci přímo nazpaměť, ale snažte se o nich přemýšlet a vytvářet si tak souvislosti. Můžete si třeba klást otázky a zkusit na ně odpovídat. Profesoři obvykle nemají rádi, když jim do sešitu citujete celý sešit.
10. Mějte diář nebo jakýkoliv deníček, zkrátka něco do čeho si budete psát testy, úkoly a zkoušení.

ZPŮSOBY UČENÍ
A) Přepisování
Co k tomu říct, prostě přepisujete a přepisujete až do aleluja. Ideálně tedy do té doby, dokud už píšete bezproblému z hlavy.
B) Poslouchání
Jednoduše si látku můžete namluvit do mobilu a potom ji poslouchat pořád dokola.
C) Grafické znázornění
Můžete si udělat grafy, obrázky, myšlenkové mapy, zkrátka cokoliv, co vám pomůže si látku zapamatovat. A nebo si můžete zápisky jen pěkně podtrhat.
D) Přeříkávání nahlas
Buď sami sobě nebo můžete zkusit efektivnější (ale otravnější) metodu, vysvětlování kamarádovi, mamce nebo komukoliv, komu to nebude vadit.


Motivace aneb JAK SE DONUTIT
Co si budeme povídat, nejlepší motivace je ta vnitřní. Například budu se učit, abych měl/a dobré známky a našel/a si dobrou práci, vydělával/a dobré peníze, etc... Pokud máme ale této motivace málo, budeme si muset pomoci tou vnější :-) Přejete si třeba nový telefon? Zkuste se domluvit s rodiči, že by vám ho koupili k Vánocům, pokud si opravíte známky a zbavíte se těch dvou trojek. Mám k tomu ale dvě poznámky. Zaprvé, dbejte prosím na finanční situaci rodiny a zadruhé, pokud na to vaši rodiče skutečně přistoupí, berte to dopravdy  jako motivaci a nevzdávejte se při prvním neúspěchu. Také ale existuju krátkodobější vnější motivace. Například, pokud přečtu tyhle dvě kapitoly, dám si kousek oblíbené čokolády.

   Když už něco musíte dělat, proč si to nezpříjemnit? Takže, nakupte nebo vyrobte si pěkné sešity, pořiďte si hezký penál a několik zvýrazňovačů. Taky by nebylo od věci uklidit si v pokoji, aspoň na stole.
   Učit se hned po škole, je blbost. Najďěte si něco, při čem se uvolníte a odreagujete (já cvičím jógu.) Potom při učení pravidelně pijte, nejlépe třeba vodu s citronem a vemte si nějakou lehkou zdravou svačinku například ovoce s ořechy, ať nemáte hlad. Tohle je velmi individuální, ale já se třeba většinou nedokážu soustředit déle než 30 minut. Takže si nastavím časovač na mobilu, 30 minut se učím a pak si dám 10 nebo 15 minut pauzu. O pauze dělejte cokoliv, co vás odreaguje (facebook, instagram, knížka,...)

   Nejsem si jistá kam tuhle část zařadit, ale nejspíš to ještě patří pod vnitřní motivaci. Obrovsky mi pomáhají motivační obrázky a citáty. Můžete si je jednoduše vygooglit, ale více doporučuju TUMBLR. Pokud tuto stránku neznáte, jedná se vlastně o něco jako blog. Zaregistrujete se a můžete začít sledovat další lidi. Nejvíc motivace na učení naleznete na takzvaných "studyblr". Obrázky si můžete jenom prohlédnout a přečíst, a nebo klidně vytisknout/přepsat a nalepit na nástěnku nebo na dveře. Zkrátka někde, kde je budete mít na očích.


   Taky nejsou špatné filmy, které vás namotivují. Nenazvala bych je úplně motivační, protože za tímto účelem nebyly vytvořené (aspoň ne ty, co budu zmiňovat,) ale pro mě fungují skvěle. Já osobně miluju pravou blondýnku a napadá mě ještě třeba hrabě Monte Christo.
Moje nejoblíbenější hláška, ale je jich tam spoustu :-)

Tak, to bude asi pro tento článek všechno. Vidím, že je to dlouhatánské a to bych k tomu ještě pár věcí říct chtěla. Nejspíš bude tedy další část. :D 
Ráda si přečtu, co motivuje právě vás. Nashledanou příště!



You may also like

1 komentář:

  1. Perfektní článek! Hlavně bych vypíchla to učení každý den. Poté se člověk nemusí nutit, ale bere to už jako rutinu. A druhá věc je to poslouchání. Mám to tak odzkoušeno, že když třeba poslouchám online kurzy, tak si toho zapamatuju více.

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.